En derli toplu evleri çekip çevirenler, etrafın pırıl pırıl kalması için düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini söylerler. Kirin birikmesine izin vermek birkaç dakikada bitebilecek günlük temizliği bile saatler süren bir iş haline getirebilir. Ancak bu her gün banyonun ovulması ve raflarının tozunun alınması anlamına gelmez.
Ev temizliği konusunda daha özenli davranarak neyin ne zaman temizleneceğini önceden belirlemek için profesyonel temizlik uzmanları tarafından tavsiye edilen çeşitli aralıklar mevcuttur.
Günlük Temizlik
Mutfak günlük olarak temizlenmelidir. Özellikle günlük olarak yemek hazırlanan bütün mutfaklar her gün özel olarak temizlenmelidir. Bulaşıkları biriktirmeden kontrol altına almak, tezgahları yıkayarak temizlemek ve günlük yemek pişirme bittiğinde dökülenleri silmek hijyen açısından da önemlidir.
Günlük olarak kullanılan yemek odası masaları, kahvaltı köşeleri veya sehpalar, özellikle yiyecek tüketirken kullanılıyorsa bakteri üremesini ve zararlıları caydırmak için silinmeli ve kırıntılar süpürülmelidir.
Günlük dağınıklığı toplamak, evi düzenli hale getirir. Gazetelerin, kitapların, oyuncakların veya kişisel eşya biriktiği masalar, tezgahlar ve benzeri tüm yüzeyleri günlük olarak toplanmalı, güne zinde başlamak için yatak örtüleri toplanarak yatak yapılmalıdır.
Birkaç Günde Bir Temizlik
Banyo lavabosunda el ve diş temizliği, traş, makyaj ve saç ürünlerinin kullanılması sık sık görülür. Bu nedenle haftada iki üç defa burayı temizlemek çok yararlı olacaktır. Hızlı ve kolay lavabo temizliği için özel dezenfektan mendilleri banyoda tutmak ve bunlarla lavabo, musluk ve kulpları silmek, mikropları ve bakterileri temizlerken bu sık kullanılan alanı parlatır.
Birkaç günde bir ayakkabı ve kıyafetlerin toplandığı yerleri toplamak için 10 dakikalık zaman ayırmak bütün evi en az eforla toplu tutmaya yardımcı olabilir.
Haftalık Temizlik
Işık düğmeleri, kapı kolları, bilgisayar klavyeleri, konsol kontrol cihazları ve TV uzaktan kumandaları gibi sık dokunulan alanlar haftada bir kez hızlıca silmek ve elektroniklere zarar vermeyecek şekilde silmek mikropları uzak tutacaktır.
Banyolar günlük olarak birçok mikrop ve bakterinin girdiği, tipik olarak daha yüksek nem içeriğine maruz kaldığından küf gelişmesi fırsatının doğduğu ve bu yüzden haftalık olarak temizlenmesi gereken bir alandır. Aynaları, tuvaletler, lavabolar, küvetler, veya duşlar silinmeli ve kullanılmış havlu ve banyo paspasları yıkanmalı, çöp sepetleri boşaltılmalıdır.
Birkaç Haftada Bir Temizlik
Buzdolabının düzenli olarak son kullanma tarihi geçmiş yiyeceklerden temizlenmesi ve raflarının silinmesi taze kokmasını sağlayacak ve eski gıda maddelerindeki küf oluşumunu ortadan kaldıracaktır.
Kirli yerlerin düzenli temizliğinin yanı sıra mekanın zeminini birkaç haftada bir kapsamlı bir şekilde temizlemek, yerde biriken polen, evcil hayvan tüyü ve tozdan kurtulmayı sağlar.
Geniş, düz yapraklı bitkiler, diğer her şey gibi toz toplama eğilimindedir. Ayda bir kez, yaprakları silmek için nemli bir bez kullanmak ve saksıları silmek gereklidir.
Birkaç Ayda Bir Temizlik
Süpürgelikler, tavan vantilatörleri ve pencereler yılda iki ila üç kez iyi bir temizliğe tabi tutulması gereken temel öğelerdir.
Kiler ve dolaplarda son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler tutulmamalı, kullanılmayan ve istenmeyen kıyafetler mümkünse bağışlanmalı, satılmalı ya da atılmalıdır.
Fırınlar, davlumbazlar ve radyatörler de mevsimsel olarak temizlenmesi gereken öğelerdir.
Yıllık Temizlik
Perdeler, yıllık bahar temizliği listesine konulabilir. Perde kumaşında zamanla toz birikebilir ve bahar temizliği sırasında yıkamak etrafı aydınlatır. Pişirme alanında bulunan perdeleri daha sık temizlemek gerekebilir.
Aydınlatma armatürleri zamanla toz ve örümcek ağları toplayabilir. Yıllık bir temizlik, mekan içi aydınlatmaya yeniden hayat verir. Bu temizlikten önce sigortayı kapatmayı unutmamak gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.
lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.