Bebek bakımının en zor yanlarından biri belki de en zoru uyku kısmı. İlk günlerde 2-3 saatte bir acıktığı için uyanan bir bebeğe aslında kısa sürede alışılıyor. Eğer gündüz de onunla beraber uyursanız bu dönemi atlatabiliyorsunuz. Aslında bu dönem sanıldığı kadar uzun değil, çoğunlukla ilk bir aydan sonra daha düzenli olmaya ve daha uzun uyumaya başlıyor bebekler. Gece ile gündüzü karıştırmazlarsa gece uykuları uzamaya başlıyor.
Nil için bu dönem oldukça kısa sürmüştü. Akşam yatıp kesintisiz uyuyup sabah kalkması 4. ay civarındaydı. Sonra da neredeyse 7.aya kadar kesintisiz uyudu. İlk ayda Tracy Hogg' un anlattığı gibi beşiğine yatırıp şışş-pat yöntemiyle uyutmak Nil' de işe yarıyordu. İlk günlerde nöbetleşe eşimle artık yanaklarımız ağrıyordu şışşş demekten ama sonucu çabuk almıştık, bir süre sonra yatırdığımızda kendi kendine uyumaya başlamıştı. Hafif reflüsü olduğu için yüzüstü yatırıp biraz okşamak yetiyordu çoğu zaman.
İlk uzun seyahatimizle 6.5 aylıkken uykusu tamamen bozuldu. Biraz da diş sancısı ve ilk emekleme heyecanı da sanırım nedenler arasındaydı. Sabaha kadar uyuyan bebek iki saatte hatta saatte bir ağlayarak uyanıp emmek istiyordu. (Doktorumuz bunu 6 aydan sonra rüya görmeye başlaması şeklinde de yorumluyor) Bu şekilde bir süre gidip biraz düzeldi. Ama bundan sonra birkaç istisna dışında kesintisiz uyumadı. Akşam ilk yatışta genellikle sorun olmuyordu, bir ara emerek uyumaya alışmıştı sonra bıraktı ama genel olarak birimizi yanında istiyordu.
Bebeğin kendi kendine uyumasını öğretmek için bir sürü kitap var ve genel olarak "ağlamaya bırakma" önerilmiyor. Gerçi çevremde bu şekilde de başarılı olanlar var, bir hafta sonra kendi kendine uyumaya başlıyor ağlamaya bırakılan bebekler. Ama bizim doktor bebek psikolojisiyle de yakından ilgilendiği için hiç önerdiği bir şey değil, benim mantığıma da çok uymuyor açıkçası. Tracy Hogg' un yatır-kaldır yöntemi var sıkça bilinen. Nil' e bunu uygulamaya çalıştım ama başaramadım. Nil yatağına koyunca "al beni" diye ayağa kalkıyor ve böğürerek ağlamaya başlıyor, katılırcasına ağlamak şeklinde. Ve onu yatay şekilde kucağıma alsam bile kendisini zorla dikiyor ve kucağımda mümkün değil sakinleşmiyor. Sakinleşmesi için ya ortamdan uzaklaştırıp dikkatini dağıtmam gerekiyor ya da hafifçe sallamam. Yani yönteme baştan uyamıyoruz zaten. Hadi sakinleştirdim diyelim yatağa yatırdığım anda bir öncekinin iki misli bir sinir ve ağlama krizi başlıyor bu sefer. Olayı inada bindirmeye başlıyor ve ağladıkça ağlıyor. Sonuçta evet uyuyor ama ağlamaktan yorulduğu için. Öyle ağlamadan uyutma yöntemi değil bizim için yatır-kaldır.
Kim West' in sandalyede oturup bekleme methodunu akşam uyuturken uygulayabiliyorum. Yanında olduğum için daha kolay sakinleşiyor ve daha rahat uykuya geçiyor. Ama gece uyandığında bunu yapabilmem neredeyse imkansız. Mutlaka sakinleşmek için emmek istiyor. (Bunun da Tracy Hogg' un Easy' sinden kaldığını düşünüyorum. Meşhur 23:00 teki gece öğününü verirken son zamanlarda uyanmaya başlamıştı, sonra da bu alışkanlık haline geldi bence) Sadece bir gece emzirmemeye denedim uyandığında ama o gece ve ertesi gün kabus oldu. Ağlayarak uyudu, sakinleşemedi. Yarım saat sonra bir daha uyandı, bir saat sonra tekrar uyandı. Sonunda dayanamayıp emzirdim, ancak sakinleşti de öyle uyudu. Ertesi gün bile huysuzluğu devam etti.
(Doktorumuza göre gece kalkmasının sabebi açlık değil, rüya görüp korkup anneyi isteme. Yarı uyur durumda olduğu için de anneyle iletişimi emerek sağlıyor ve rahatlayıp uykuya dalıyor. Çok normal olduğunu söylüyor. Diğer arkadaşımıza dayanamayacağı kadar çok uyanıyorsa yanında yatırmasını bile tavsiye ediyor. Hatta bu şekilde annesini emmek isteyen bebekler uyandığında babasının onu uyutmaya çalışmasını bebeğin "babasının onu annesinden ayırdığını" zannedebileceğini bile söylüyor.)
Yatır-kaldır veya Kim West'inki hatta ağlamaya bırakarak sonuç elde edenler olduğunu biliyorum ama Nil' e bu yöntemlerin çok da uygun olmadığını düşünüyorum. Ben ona zorla bunu öğretmeye çalıştığım için bana tepki veriyor ve bütün gününü huysuz olarak geçiriyor. Bunun gerçekten böyle mi yoksa bana mı böyle gözüktüğünü bilmiyorum ama bir anne olarak onun mutsuz olduğunu görüyorum. Hiçbir yöntem yapmayınca gecede normal olarak bir-iki kere kalkıp emerek uyuyor ve huzurlu oluyor. Yöntemleri devam ettiremediğim için sonucunun ne olduğunu bilmiyorum ama sonuç alıncaya kadar geçecek günlere ikimizin de dayanabileceğini zannetmiyorum ve sanırım bunu yaşamak da istemiyorum.
Bu arada annem Nil' in bu kadar bile kalkmasına çok üzülüyor benim için. Biz hiç anne sütü almadığımız için "emmek için kalkmak" kavramı ona çok uzak. Kardeşimle bebekken acıkınca biberonu yastıkla destekleyip gider yatağına uyurmuş, ne cesaret. Boğulmamışız o biberonlarla :))
Bebeği bu şekilde olan var mı aranızda, hiçbir yönteme gelmeyen?
benim kızımda 15 gün sonra 1 yaşında olucak şu ana kadar beşiğinde sallanarak uyuyordu ama artık beşikten kalkıyor park yatağa geçmeye sallamadan uyutmaya çalışıyorum ama mümkün diil illaki sallanan beşiğinde sallanarak uyuyacak.park yatağa bırakıp müziğini açıp yanında oturuyorum o zaman da kalkıyor ve oyun oynamaya çalışıyor.bahsettiğiniz hiçbir yöntemi henüz denemedim araştırma aşamasındayım diyeyim...ayrıca doğumgünü planlarınız neler merak ediyorum
YanıtlaSillaçin hanım merhabalar..benim 4,5 yaşında bir oğlum var ve bikaç ay önce anadolu pedagojisiyle tanıştım ,çocuğuma bakışım değişti. keşke daha önce öğrenmiş olsaydım dedim. adem güneş bu akımın öncüsü ve insan fıtratına çok uygun, olması gerektiği gibi bebekle uyum içinde, onun ihtiyaçları doğrultusunda bir gelişim süreci öneriyor. adem güneş bebeklerin uyuması konusunda bildiğimiz şeylerden çok farklı bir şey öneriyor ve ilk iki yıl bebeklerin anneleriyle güven içinde uyuması gerektiğini, bebeklerin ancak bu şeklide güven ve huzura olan ihtiyacını gidereceğini söylüyor. ilk iki yıl bebekler anneleriyle aynı yatakta ve istediği zaman istediği şeklide uyumalı diyor. ben öğretmenim ve pedogijik olan bilimsel bir gerçetir ki, ilk iki yıl temel güven dönemidir. bunu anne ıskalarsa bebeğini yalnız bırakırsa, ona uyksunda eşlik etmezse bu güveni kazanamıyor maalesef.. ben size adem güneş ve anadololu pedagojisini araştırmanızı öneririm bir anne olarak. kitapları da var.. sizin gibi zarif bir annenin bebeğine bakışına çok uygun ve uygulanabilir bir sistem.
YanıtlaSilNil beşikte iki ay ancak yatabildi, küçüktü beşik sığmadı. Sonra hemen kendi odasına geçirdik çünkü bizim odaya park yatak sığmadı. O yüzden yatağında yatmaya alıştı aslında, yanımıza alınca rahatsız oluyor, rahat dönemiyor.
YanıtlaSilDoğumgünü için elbisesini bitirmek üzereyim, doğumgünü mekanını ayarladım (50 kişi üzeri olacağımız için eve sığamıyoruz) süslemelerin gelmesini bekliyorum.
Merhaba, yazini okurken kendimi gordum adeta.benim kizimda 7 aylik ve nil gibi kendi duzenini kendisi kurmak istiyordu fakat bu onun icin istedigi zaman uyumak oldugu icin gece 12 leri buluyordu uyamasi ki o da zorlayarak oluyordu taki aklima koyup inatla saat 9 da sallamaya baslayip ancak 2saatte uyutabilene kadar.henuz yeni basladim ama geceleri kesinlikle kesintisiz uyumuyor saat basi hatta daha sik uyaniyor ve emmek istiyor ama ben alismis olmama ragmen dayanamiyorum.disleri cikacak ondan dolayi yapiyor da diyemem cunku hic bir belirti yok.yatagina birakma yomtemini de denedim ama cok aglayinca kiyamadim,pispislamaya da gelmiyor:(yani ayni durumdayiz. Seni takip edicem taki bir cozum bulana kadar:) sevgiler
YanıtlaSilBende aynı sorunları yaşadım bir yerde okumuştum gaddar anne olmak gerekiyormuş yoksa çocuklar bizi ellerine alıyor gündüzleri başladım ağlatarak uyumaya ilk gün zor geçti 15 dk ağlattım susmadı sakinleştirdim 20 dk daha ağladı baya yoruldu pes etti kaşının oryasına maşaj yaptım ve uyudu diğer günlerde devam ettim şimdi ağlama kısmı en fazla 10 dk sonra sakinleşiyor ve uyuyor daha bir haftadır böyle inşallah ağlamadan uyumaya geçecek 😄
SilBende aynı sorunları yaşadım bir yerde okumuştum gaddar anne olmak gerekiyormuş yoksa çocuklar bizi ellerine alıyor gündüzleri başladım ağlatarak uyumaya ilk gün zor geçti 15 dk ağlattım susmadı sakinleştirdim 20 dk daha ağladı baya yoruldu pes etti kaşının oryasına maşaj yaptım ve uyudu diğer günlerde devam ettim şimdi ağlama kısmı en fazla 10 dk sonra sakinleşiyor ve uyuyor daha bir haftadır böyle inşallah ağlamadan uyumaya geçecek 😄
SilAslında aynen ben de buna katılıyorum. Yalnız şöyle bir durum var ki Nil benimle de uyumak istemiyor, rahat edemiyor. Yalnızca uyuyana kadar onun yanında olmamı istiyor.
YanıtlaSilBir de ilk kez altı aylıkken yanımıza aldığımızda tırmanıp aşağı düştü o yüzden de korkuyorum beraber uyumaya.
Benim oğlum 9 aylık ve 5. ayından itibaren kesintisiz iki saat uyuduğumu hatırlamıyorum. Artık başa çıkamadım yanımda yatırıyorum. Bende ne yapacağımı bilemiyorum hiç bir yöntem işe yaramıyor. Sanırım emme işi devam ettiği sürece devam edecekmiş . Dayanılmaz bir durum ama sanırım ben kabullenmeye başladım artık.
YanıtlaSilLaçinciğim aynı senin durumdayım, yaşadıklarının büyük çoğunluğunu ben de yaşıyorum. oğlum Niloştan 20 gün küçük. İlk zamanlar pışpışlayarak uyutmaya alıştırmıştım. Fakat 6 aylıktan sonra düzeni değişti. Şimdi neredeyse her saat kalkıyor. Emmeden de mümkünü yok uyumuyor. Ben çalışan bi anne olduğum için geceleri beni özlediğinden böyle yapıyor diyorum büyük ihtimalle. Bu arada 1,5 aylık da hamile olduğumu öğrendim. Uykularım düzene girmeden aynı şeyleri yeniden yaşayacağım sanırım :) hayırlısı diyorum. En büyük tesellim en fazla 1 - 2 sene daha sıkıntı çekeceğim. Çocuklarım beraber büyüyecek 1,5 yaş araları olacak.
YanıtlaSilNeyse çok uzattım, uyku durumlarını yazamaya devam et, takipteyim aynı şeyleri uygulamaya çalışıyorum...
merhabalarrr benim oğlum da 24 ocakda 1 yaşını bitiriyor. bizimde pek sıkıntımız olmadı uyku konusunda 3 aylıkken kendi yatağında yatmaya alıştı ve zaten o zamanlar kendi kendine uyuyodu ya da benim kucağımda sonra ayağa alıştı sallayarak uyutuyodum sonra baktım olacak gibi değil dişimi sıktım ve attım yatağına doktorum bana hep şey demişti ağlıyorsa kucağına al susuyorsa bir sorunu yok demektir susmuyosa sorun var demektir demişti. bende öyle yaptım o intasa bende inadım dedim alışıcak cidden de öyle oldu 3 günün sonunda uykusu geldiği an yatağına attım dönencesini çalıştırdım ve kendi kendine uyudu sonra tabi diş sancıları başlayınca yine ayağa geçtik ama yaklaşık 1,5 aydır yine kendi kendine uyumaya alıştı uyku saati gelince emziğini ağzına veriyorum yastığına yaslatıyorum ve tv nin sesini biraz kısıyorum baka baka kendi kendine uyuyor deneyin derim müzik kanalı açabilirsiniz baby tv falan olabilir ya da müzik açıp tv nin sesini kısabilirsiniz belki öyle alışabilir kendi kendine uyumaya bende heyecanla Nil!in doğum gününü bekliyorum benimde siparişlerim var belki onlara ek yapabiliirm sizden görüp:)) kolay gelsinnnnn
YanıtlaSilbenim oğlumda 9.5 aylık ve artık uykularımız kabus haline geldi. haftanın 5 günü gece belki yarım saatte bir kalkıyor ve bu kalkmalarında da bazen emiyor bazen emmiyor, mama yedirip yatırdığım için de aç olduğunu kesinlikle düşünmüyorum, haftanın diğer iki günü de sanırım artık yorulduğundan 1-2 defa uyanıp yine uykuya dalıyor. yatağına bırakıp uyumasını beklemek benim için mucize gibi birşey olurdu heralde. genelde min yarım saat sallanınca uyuyor. çok hareketli bir bebek [9.5 aylık ama yürüyor:)] olduğu için mi yoksa daha şimdiden 8 dişi olduğu için mi uyumuyor bilmiyorum ama önerisi olan varsa gerçekten çoook mutlu olurum....
YanıtlaSilBenim oglumda 11 aylik bir cok yontem denedim sadece birakip aglatmaya kiyamadim onu denemedim masaj odayi karartma alnini ovma uyku hazirliklari yapildigi halde yyumuyor kesinlikle kucakta yan durmayan bir coxuk ayakta sallanmayi sevmiyor hemen kalkiyor elde sallamayi bile denedim yok uyumuyor ustelik ses olsun farkli oda ev olsun gozunu bile kirpmiyor sonra ev tipi salincak aldim muzik acip saatlerce sallaninca oturarak uyuyor yatmaya karsi bir direnci var hemen ayaga dikiliyor.o salincakta uyuyunca aliyorum yataga ama g3ce yine benim yanimda yatagimda bitiyor emerek uyuyor uykusuzluk artik beni mahvetto
SilBenim oglumda 11 aylik bir cok yontem denedim sadece birakip aglatmaya kiyamadim onu denemedim masaj odayi karartma alnini ovma uyku hazirliklari yapildigi halde yyumuyor kesinlikle kucakta yan durmayan bir coxuk ayakta sallanmayi sevmiyor hemen kalkiyor elde sallamayi bile denedim yok uyumuyor ustelik ses olsun farkli oda ev olsun gozunu bile kirpmiyor sonra ev tipi salincak aldim muzik acip saatlerce sallaninca oturarak uyuyor yatmaya karsi bir direnci var hemen ayaga dikiliyor.o salincakta uyuyunca aliyorum yataga ama g3ce yine benim yanimda yatagimda bitiyor emerek uyuyor uykusuzluk artik beni mahvetto
SilMerhaba Laçin,
YanıtlaSilgüzel şeyler yapıyorsun ve seni uzunca bir süreden beri takip etmek çok keyifli.
Seninle aynı olan çok tarafımız var. Ben de mimarım (YTU), sadece sen üç dört sene önce mezun oldum. Dikiş dikiyordum ama artık imkansız. Aynı gün doğum yaptık, sadece benim ikizlerim oldu.
Nil'in uyku problemleri benim kızlarınki ile aynı. Dün gece mesela sadece 1.5 saat uyuyabildim. İkiz olması tabi ki herşeyin çarpı iki kere olması demek oluyor. Ben de bittim, tükenmek üzereyim. Ama inan ki çözüm bulamıyorum. Emzirmeyi bırakacağım sanırım tümden. Çünkü etrafımda emzirmeyi bırakanlar bebeklerinin gece bir defa uyandıklarını söylüyorlar. Nerdeyse bir yıldır aralıksız dört saat uyuyamıyor. Umarım en kısa zamanda çözülür. Bizim durumumuzda olan tüm annelere dileğim olsun. Sevgilerle..
İki çocuğum var biri 8 diğeri 3 yaşında .her ikisindede uyutmak için sorun yaşamadım.ayağımdada sallamadım uykuları gelince uyurlardı.Doğdukları günden itibaren uyuması gerektiğini düşünüp uyutmaya çalışmadım.Ben yatınca onlarıda yatırdım uyumasalarda gece kalktığımda uyumuş oluyolardı.Kendi uykularını kendileri ayarladılar.uykuları gelince istemesenizde uyurlar.zorlamak yanlış.bence doğduğu andan itibaren uykusunu kendilerinin ayarlamasını sağlamaya çalışmalı.ilk günden sallamaya uyutulmaya alışan bebekler sürekli bunu istiyorlar ve alışkanlıklarını bıraktırmakta zor oluyor.
YanıtlaSilcanım seni hep takip ediyorum yorum yazmasamda hep okuyorum..
YanıtlaSilBebekle ilgili zorlandığın durumlarda rahatlamaya ve bu durumun ömür boyu sürmeyeceğini aklına getir.
Hangi kitabı okursak okuyalım neye alıştırmaya çalışırsak çalışalım .
Her insanın farklı kişilikleri olduğu gibi her bebeğinde farklı kişilkleri var.
Ve aslında biz bebekleri değil onlar bizi alıştırıp yönlendiriyorlar:)
Emmeyi bıraktığında ve iki yaşına geldiğinde herşey kendiliğinden rayına oturacak.
Biraz büyüdüğünde :)benim gibi kreşe göndermek için zorla uyandıracaksın:)
sabır biraz:)
kolaygelsin
Slm Laçin Benim Kızım 10 aylık, doğdumundan 4. ayına kadar kolik bir bebekti o yüzden salıncak ta ve ayaklarımda sallayarak uyutuyordum yeter ki kolik krizi tutmasın diye o günlerden kalma alışkanlıkla hiç bir yöntemi kabul etmiyor, hala daha sallanarak uyuyor, ne beni ne de biberonu emmediği için geceleri uyanmıyor, arada rüyalar yüzünden kalkıp oturuyor. Birde doğduğundan beri bizimle yatıyor geceleri onun yüzünden biz sağlıklı uyku uyuyamıyoruz, ben de ne zaman kendi kendine uyuyacak beni serbest bırakacak ne zaman kendi odasına geçireceğiz merak ediyorum, yani diyeceğim bebekler aslında pek yöntem kabul etmiyorlar, neye alışırlarsa öyle devam etsin istiyorlar.
YanıtlaSilmerhaba laçin
YanıtlaSilbenim kızımda 9,5 aylık. bende dediğin yöntemleri okudum, ama pek cesaret edemedim. Karar verdim, öyle ya da böyle bu geçici bir süreç. ilk 1 ay zaten düzeni yoktu. Sonra akşamları hep aynı saatte yatırmaya başlayınca uykusu düzene oturmaya başladı. Uzun uykuya geçmesi daha kolay oldu. bazen sallayarak bazende emerek uyudu. uykusunu son aydırda gecede 2 veya 3 kez kalkarak ( ağlayarak) tamamladı.
uzun uyuması için ;
gece altını değiştirmiyorum. uzun aralıklarla 2 kez emziriyorum. uyur uyanık gibiyse şışşşş yapıp sırtını okşuyorum.diğer elimle de elini tutuyorum. bir kerede su veriyorum.
dediğin gibi kalkıp babası bakarsa ağlamaktan kendine gelemiyor, anladım ki bebeklerin bu dönemde istedikleri tek şey anne..
lacincim bizim hanfendi de 6. ayına kadar güzel uyuyordu gece 1 kez emip devam ediyordu ancak şuan itibari ile halen çoğu zaman sabaha kadar kaç kez kalktığımı hatırlamıyorum, ilk uykusuna mp3 çalar elinde müzikle babasının omzunda dalıp (ancak uykuya tam dalınca muziği elinden alabiliyoruz) daha sonra genelde 2 saat sonra kalkıyor ve direkt eliyle bizim yatağı işaret ediyor, yanımızda tüm geceye devam ediyor. Uyandıkca da (gözler kapalı ama uyanık) bazen normal şekilde bazen de dudak tiryakisi gibi 1-2 çoklatıp bana arkasını dönüp uykuya devam ediyor. Vee aynen de senin doktorunun dediği gibi, eğer ben onu emzirmez de babası yanlışlıkla pış pışla falan uyutmaya çalışırsa apartmanı ayağa kaldıracak şekilde çığlık çığlığa alıngan bir vaziyette ağlıyor. Her bebek farklı mecburen o nasıl rahat ediyorsa öyle davranıyoruz. Sen de bu yöntemlerle kendini yıpratma sonunda kendilerinin dedikleri ve huzurlu oldukları yöntemle devam ediyoruz nasıl olsa, bizimki daha bizim yatakta yatacak uzun süre gibi gözüküyor. Bu şekilde her ne kadar hanfendi ortada çapraz yatıp bizi köşelere sıkıştırsa da hepimiz daha huzurlu oluyoruz:) bi de sabah kalkıp boynum tutulmuş bir şekilde işe gitmek olmasa :)),,, sevgiler
YanıtlaSilBiz Bambinoyla 6 ayliktan beri yer yataginda birlikte yatiyoruz, tabi esim de bizimle yatiyor. Bizimki gecede en az 4 defa kalkiyor, emmeden geri dalamiyor. Dogdugundan beri memeye cok duskun ve hicbir farkli yontemle uyutamadik. Bence bebek istedigi surece ve zamanda emzirilmeli ve guven duygusu zedelenmemeli asla. O nasil mutlu ve huzurlu ise oyle olmali. Sonucta zaman cok cabuk geciyor, birkac yil sonra hatirlamayacagiz bu zor donemi belki :)
YanıtlaSillachen bende aynen geceleri süresiz kalkıyorum emerek tekrar yatıyor ve sabah yine kalkmak zorundayım 8yaşında bir kızım var okula gidiyo ilk kızımda hiç yaşamadım emdigi halde yatırırdım ve bidaha sabah kalkardı gece yorgunlugu nedir yaşamadım şimdi çok zorlanıyorum 11 aylık hala çok aşırı uyanıyo umarım çözüm buluruz
YanıtlaSilBaşlarda benim yiğenimi anlatıyor gibisin hatta biz ayakta sallamaya geçmiştik ve ona rağmen bir çok kere ağlayarak hatta çılgınlar gibi ağlayarak uyanıyordu ve ayakta sallladığımızda bile ki ben birgün 4 saat kesintisiz salladım ama uyumadı gözleri neredeyse kapanıyor ama durduğum anda uyanıyordu sonra bir düzen koyduk uyku saati gelmeden her akşam 8 de banyosunu yaptırıyoruz sonra bizimle salonda oturmasına izin veriyoruz uykusu gelince o bizi elimizden tutup odasına götürüyor biberonunu verip ninnisini açıp odadan çıkıyoruz şu an 18. ayın içerisinde ve yaklaşık 5 aydır böyle geceleri ise 1 bazen 2 kere uyanıyor ve biberonunu verip çıkıyoruz uykusuna devam ediyor inan büyüdükçe uykularını kendileri düzene sokacaklar ki biz Kuzey için bunun imkansız olduğunu düşünüyorduk zoru başardık denebilir ama oda nil gibi yataktan çıkmaya hatta krizlere girdi ama pes etmedik evet bizde ağlatma yöntemini yapamadık ama o bizim pes etmediğimizi görünce o pes etti :)
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilbenim kızım da 8.5 aylık, ilk altı ay gecede 2 defa uyanır emer ve uyurdu ki ben bu iki defa kalkmayı çok zannederdim. Ne zamanki 7. aya girdik kızım uyuduktan ilk 2-3 saat kesintisiz uyuyup sonra bütün gece nerdeyse saat başı ağlayarak uyanmaya başladı. Niye böyle oldu anlamış değilim ben giderek uyku saatleri uazayacak diye beklerken Zeynep bizi ters köşeye yatırdı. Her seferinde emzirmeye çalışıyorum yada emzik veriyorum bu günlerde de gece biberonla beslemeye başladım acıkıp ağlıyor diye ama o da çok fark etmedi. Uykuya dalmamız da ayrı sorun ben her akşam belli bir saatte yatırayım bir düzeni olsun diye uğraşırken eğer uykusu yoksa çığlık kıyamet kopuyor, velhasılı kelam her çocuğun kendine has düzeni var, müdahaleyi çok da kabul etmiyorlar. Şİmdilik bu düzende -sallayarak- uyutuyoruz ve gecede 10 defa kalkarak devam ediyoruz. bakalım büyüdükçe nasıl olacak..
Sizi Nil'i ilk gününden beri okuduğum ve benim bebeğim de 10.5 aylık olduğu için; şunu söyleyebilirim ki aynı uyku sürecini paylaşıyoruz sizinle. Artık deliksiz uyku kavramını unuttum ben:) Gecede kaç kere kalktığımı bilmiyorum, saymadım hiç ama bazı geceler 4-5, bazı geceler daha fazla ve sadece emerek tekrar uyuyor. Aslında zaten tam da uyanmıyor ya-tam olarak uyanan benim- Yani siz yazmıştınız ya daha önce, sanırım bizi özlüyor ve onun için uyanıyorlar. Başka bir açıklaması yok çünkü bence. Ve ben hiçbir yöntemi denemedim çünkü emmekten başka hiçbir şey sakinleştirmiyor onu açıkçası. Sevgiler.
YanıtlaSilslm Laçin, seni uzun zamandan beri takip ediyorum. Hergün bilgisayarı açınca adress barına L harfi yazıyorum hemen senin blogun açılıyor zaten. Benim oğlum 11 aylık oldu. ilk 3 ay benim yanımda sallanan sepet şeklinde yatakta yatırdım onu. Gazını çok rahat çıkartıyordu, hatta ufacık bebek pancar motoru gibi uzun uzun sesli gaz çıkartıyordu :)) ve beni de 3 ay boyunca zorla emdi. Uyuması için Feber, Hogg, ingilizlerin meşhur dışarıda 45 dk kadar yalnız bırakmalarını öneren de dahil, Adem Güneş..vs kütüphanem bebek kitaplarıyla dolu yazarlarını unttum artık, bi sürü kitap hatmettim. Yok benim oğlum da öyle kendı kendine uyuyacak bi çocuk değildi. Mutlaka elimizde hoplatarak sallama yöntemiyle uyurdu ilk 3 ay. Emmeyi kendı isteğiyle kesti. Daha sonra sallanmayan yatagına geçtik ve 1 ay kadar aynı odada benle yattı. Kabus gibi saat 5'te açıyordu gözlerini. Ağlamıyordu ama sessizce bakıyor ve bir süre sonra sıkılıyor oynamak istiyordu. Kollarımda pışpışlayarak 1 saatte zorla uyutuyordum. Sonra odasına geçirdim. Telsizi kalp atışlarına falan göre ayarlı Angel Care denilen bir marka. Çok memnundum, zırt dese kalkar oldum. Oğlum da gecede 3-4 kere uyanıyor biberon içiyor, uyuyordu. Çok sıkıntı olmuyordu yani. Ne zaman diş çıkarma ve ek gıdaya geçiş dönemi başladı aman allahım kabus başladı gecede 18 kere kalktığımı biliyorum. Sersem gibi oluyordum tabii ertesi gün.Kollar yetmeyince birgün bütün gün ağlatmak yoluyla maalesef ayağımda sallamaya geçtim. Benim için bu da bir başarıydı. Sonra ağırlaşmaya başladı artık şöyle yatağına koyunca uyusun istiyordum. Tüm O Yöntemleri denedim, 8 aylıkken. Sabah 10'dan akşam 4' e kadar kıvrandı ağladı, oynadı yattığı yerde ama uyumadı çocuk :)) inatçılık etmeye ve acayip bir şekilde böğürür gibi bağırmaya başladı derhal bıraktık. Dr'una sordum 8 aylık çocuk kendi kendine uyumaz dedi. Ayağımızda sallamaya devam. Geceleri de gündüzleri de felaketti çocuk uykusu geldiği halde uykuya geçiş yapamıyordu. Ben de 1 ay yanımda yatırdım. Babayı gönderdik başka odaya. bu arada ben de 4 aylık hamileyim iyi mi? Benim yanımda çocuk 1 kere uyanmaya başladı. Düzene girince tekrar ayırdım. Önce ayğımda salladım, benim yatağıma yatırdım, ilk uyandığında beni gördü sonra yerine yatırdım. Şu an hala öyle yapıyorum. Çünkü gecede 7-8 kere kalkmak bu sefer benıim sinir sistemimi bozuyor :( Çunkü artık hem rüyalar, hem de anneyi kaybetme korkusu başladı tabii dişler ve sindirim sisteminin bizim yediğimiz gıdalara alışması esnasındaki sıkıntıyı saymıyorum bile :)) bence sen de bir süre yanına al yada odasında yat aşamalı olarak ayırırsın. Annemle konuşuyoruz da çocukların bu yaşlarda oluyormuş böyle durumları..Uzun bir yazı oldu ama benim kadar uykusuz bir çocugu olan herhalde zor görülür. banurose@blogspot.com'dan geçmiş yazılırıma bakabilirsin.
YanıtlaSilSevgiler..
çocuk büyütmede uzmanları dinlerim ama uygulamada, içgüdülerimde çok önemlidir. geleneksel yöntemler bana daha mantıklı geliyor, bilim bugün ''a'' dediğine yarın ''b'' diyebiliyor işi tamamen uzmalara bırakırsak yandık :)))))
YanıtlaSilinsanın evreleri vardır her dönemin ayrı ihtiyaçları vardır, bebekken annemizin göğsüne sokulmak ne kadar değerli iken büyüyünce annemizin göğsünü görmeye bile tahammül edemeyiz, bende çocuğuyla koyun koyuna yatan, yatakta kırılana kadar oyun oynayanlardanım,özellikle emme döneminde çalıştığım için gece beraber yatıyorduk, benim için daha kolay oluyordu, şimdi 4 yaşında artık rahat yatamadığını söyleyip bilmiş bilmiş kendi yatağına gidiyor.
Selamlar
Ben herhangi bı yöntem denedim desem yalan olur, kitaplarda okuyorum ama cocuk seni kendi bildigi ve istediğine getiriyor bunu anladım pispislama pat pat vurma falan benimkinde hiç sökmüyor ayrıca Cinar 12 aylık hala 2 saatte bir uyanıyor eğer silindiklere bu yarım saate iniyor ve her seferinde emmek istiyor. Bir yılın yorgunluğu çoktu artık dayanamıyorum sıkıntısı var diye besin alerjisi diye artık bir prof.a gittik süt ve ürünleri ile dana eti alerjisinden şüphelendi.Diyetteyiz bakalım 5 gunluk ve nihayet dün gece sadece 3 kere kalktı bu benim için mucize :))
YanıtlaSillerhaba lacin hanim
YanıtlaSilsize benim iki cocuguma uyguladigim yontemi anlatiyim.ben oglumdan cok cektim ancak kizimda oyle olmadi cok sukur.bir kere kizinizi kesinlikle aksam 7-8den sonra kesinlikle emzirmeyin.aksam yemegini yedirdikten sonra sessiz bir ortamda emzirin ve ona bu gece son kez emzirdiginizi soyleyin gozlerinin icine bakarak bitti deyin.sonra yataga koyarken cam bir biberona ilik ve acik bir rezene yada papatya cayi yapin ve eline verin.(basliklari akitmayan biberonlar var yani emmmezse sivi gelmiyor)cay istemezse su koyun sizde odada bir yere uzanin ve bekleyin tabi odanin los olmasina ozen gosterin o uyuyunca odadan cikin.eger gece aglarsa biberondan biraz verin icsin ancak agzinda birakmayin ve kesinlikle gece onunla konusmayin uykusunu dagitmayin sakin bir sekilde yerine yatirip dalmasini bekleyip cikin.ben kizima boyle yaptim inanin ise yariyor.ama sunu unutmayin cocuklar gece uyandiklarinda aslinda hala uyuyorlardir bizler konusarak onlarin uykularini boluyoruz tek yapmamiz gereken konusmadan yeniden yatirmak ve beklemek.sevgiler...
Ben galiba bu konuda şanslı olan kişilerdenim sanırım..
YanıtlaSilBen düzenimi 3,5 aylıkken kurdum..
Ben ayakta sallıyorum..
herkezin sölediği gibi ayakta sallamak o kadar da kötü değil..
uyandığındada kolumda sallamam yetiyor..
Merhaba Laçin. Benim de 13 aylık bir oğlum var. Geceleri kesintisiz uyuduğu zamanlar parmakla sayılacak kadar az. Bir de en büyük sıkıntımız ben çalışan bir anne olduğum için beni özlemesi ve sürekli emmek istemesi. Bu da bana hiç zaman kalmaması demek. Kendi kendine (memede uyumaları hariç) uyuduğunu hiç görmedim. Memeye düşkünlüğü nedeniyle geceleri de en az 1 kere kalkıyor. Bu nedenle artık memeden kesmeyi bile düşünüyorum. Zaten artık memeyi süt için değil keyif için kullanıyor. Sonuç olarak uyku çoğu annenin problemi :)
YanıtlaSilMerhaba Lacin, Elvin Maya'yla aynı sorunları yasıyorum. Uyku oncesi ağlamalar 6.aydan sonra iki kat arttı. ben de ağlamaya terkedip uyumasını sağlama fikrine cok uzağım. bana kızanlar olabilir, bu yöntemin bebekte ayrılık korkusunu cok erken korukleyecegine, yalnız kalma korkusunun da temellerini oluşturacağına cok inanıyorum.
YanıtlaSiluyuduktan sonra arada uyanma faslında ise filmi tekrar basa sarıp seyirlik bir hal alıyorum.
çözümü ise, her seyin geçici olduğunu düşünmekte buluyorum. Başka çarem yok ki! Geçecek! nasıl ki gaz gecti ise ebedi sürmediyse bu da geçecek! geçecek geçecek!
sanırım senin de yazdığım gibi; topu polyanna'ya atıp, bı süre bu polyanna kafayla yasamak zorundayız.
evet.
ge çe cek!
iyi dileklerimle
sevgili laçin benim kızım diş çıkarma dönemine kadar park beşiğinde rahatça yattı emmek için uyandı ve emip yatağında geri uyudu.Taki dişleri ile ilgili problemler başlayıncaya kadar.O kadar huysuzlandıki asla beşiğinde uyumadı böylece birlikte uyuma dönemimiz başladı.E tabi babamızada başka odanın yolları göründü.şimdi kızımla birlikte uyuyoruz gece uyanıyor 2 kez emiyor ve geri uyuyor hiç sorun çıkarmıyor yani:))çünkü yanında beni görünce anında sakinleşiyor.bir süre böyle olacak artık babamız alıştı bu duruma o da böyle olmasının daha iyi olduğunu düşünüyor.ben 2 yaşında odasına geçirmeyi planlıyorum artık ki odasını doğumdan önce almıştım ve hemen orada uyutmayı planlıyordum ama bebişlerimiz orkestra şefi bizi yönetiyorlar bizde şarkımızı ona göre çalıyoruz durum aynen bu.sevgiler
YanıtlaSilBir an Laçin Alp'i anlatıyor dedim okurken tek farkımız Alp'in anne sütü al(A)mıyor ( sadece 2,5 ay o da mama takviyeli çok üzüldüm ama sen ve kardeşin gibi örnekleri duyunca birazcık rahatlıyorum, benim sütüm olmadı maalesef.) olması ama değişen bişi yok, bütün sendromlar aynı kucağıma almamı istiyor uzun süreden beri gece beslenmeyi reddiyor( bu da iyi mi kötü mü anlamadım doktorumuz zaten 9. aydan sonra gece öğünü verilmemeli demişti) ama bazen gecede bir kaç kez su içmek istiyor. bence bunun çözümü yöntemi falan yok bence annesini istiyor bebişler :) hepsi geçicek ve hatla uyandırmak istediğimiz sabahlar da olacak inşaallah :) ne yaşamk istiyorlarsa yaşasınlar biz yanlarındayız :))
YanıtlaSilallah yardımcımız olsun hızlarına yetişmek zor :))
Merhaba,
YanıtlaSilBenim kızım şuan da 21 aylık ve sanırım denemediğimiz hiçbir yöntem kalmadı uyku konusunda...ve malesef hiçbirini de sonuna kadar uygulayamadık hepsi katılarak ağlamalarla sonuçlandı... her seferinde hem fiziken hem de ruhen çok yorulduk üçümüz de(kızım, eşim ve ben)
1 yaşında emmeyi bıraktığında herşey geçecek sanmıştım ama öyle olmadı... 21 aydır kesintisiz uyuduğu gece sayısı bir elin parmaklarını geçmez... ama insan alışıyor bu duruma...
saatlerce yanında sandalye tepesinde yarı uyur yarı uyanık olarak oturmaya dayanamadığım için, bazı uzmanların ve özellikle kendi doktorumuzun da tavsiyesiyle yanımızda uyumasına izin verdim... rahatlıkla yatağına inip çıkmaya başlayabileceğini hissettiğimde(yaklaşık 13 aylıktı) yatağının korkuluğunu çıkardım. bu sayede istediği her zaman yanımıza gelebileceğini hissetti ve yatağında daha huzurlu uyumaya başladı. şimdi
her gece 21-21.30 gibi uyutuyorum (kendi yatağında) ve gece kaçta uyanırsa kalkıp hiç üşenmeden bizim yanımıza geliyor.bu bazen 1 de bazen 3 te oluyor, biraz süt içiyor ve hemen uykuya dalıyor. sonrasında her uynadığında anne ve babayı yanında görünce hemen uykuya dalıyor. bazen gece bir uyanıyorum yüzümü okşuyor:) benim kızımın sevgi dili dokunmak olduğu için duygusal olarak ta tatmin oluyor, en güzeli de sabahları çok mutlu uyanıyor.
yazını okuyunca sadece benım kızım degılmıs gecelerı çok uyanan dedım.10 aylık kızım dogdugundan berı yanımda yatmak ıstedıgımde bıle .her yontemı denedım sızın gıbı ama hıç bırınde basarılı olamadık.onu yatırıp ben bıraz daha gec yatmak ıstedıgımde uyanıp yanında benı her bulamadıgında onu sakınlestırmek cok zor oluyor.sonunda yıne pes eden ben olup erkenden yanına yatmak zorunda kalıyorum.bazen yarım saatte bır kalkıp emmek ıstıyor.gecelerı kaç kere uyandıgımı artık saymıyorum bıle.yontemlerı bırakıp bu duruma alışmayı kabullenmeyı denıyorum artık.sanada kolaylıklar dılıyorum.
YanıtlaSilbenim kızım 7 aylık ve malesef sütüm çok az olduğu için kaşıkla beslenmeye başladığından beri beni emmez oldu. ben süt pompasıyla sağıp ona biberonla içiriyorum. mamayla da takviye ediyorum tabi. buna rağmen bizim ufaklık ta gecede en az 3 kez kalkıyor. ben onunla birlikte yatıyorum. bence her çocuğun bir karakteri var. bu uykular uyanmalar falanda ona göre şekilleniyor. hiç zorlamıyorum şimdilik. ne zaman isterse o zaman uyuyor ne zaman isterse o zaman uyanıyor. üstelik çalışıyorum da. ama allahtan annem yardımcı oluyor. çok uykusuz kalırsam ondan yardım alıyorum. yaşasın anneler:)
YanıtlaSilOğlum 11 yaşında. Uykuyla ilgili hiç sıkıntı çekmedik denebilir. 2-3 haftalıktı. 3-4 akşam ağladı ve kendisi uyuması gerektiğini anladı. En fazla yatağa yatınca 2-3 dk sırtını sıvazlıyordum. Gece mamasından sonrada aynen yerine koydum. Asla sallamadım. Ama çok sevmeme rağmen çok kucağada almadım. Arkadaşımın bebeğine gittik. Oda sallanarak yatıyor ama haklı. Çocuk uyuduğu zaman dışında hiç kucaktan inmiyor. Eee kucakta uyumayı istemeside en doğal hakkı. Çocuklar çok akıllı ve ufacıcıkken bile sınırları nerede zorlayacaklarını çok iyi biliyorlar. Şu an olsa ne yapardım diye düşündümde ilk zamanlar uykusunu olabildiğince geciktirir. İtiraz edeneyecek durumdayken yatağa koyup kendi uyuması gerektiğini öğreninceye kadar böyle devam eder. Sonra uykusuzluğunu geciktirmeyi bırakır kendi başına yatırmaya devam edersim. İyice yerleşincede uyku düzenini yani saatlerini ayrlardım. Yine geleneksel yöntemden vazgeçmeden yumuşattım galiba :)
YanıtlaSilmerhaba
YanıtlaSilyazılarını takip ediyorum.her zaman yorum yapamasam da.aynı senin durumundayım.öykü 20 aylık oldu ve emerek uyuyor.doğduğundan beri böyle uyuyor.ben de memeden kesene kadar böyle olmasına karar verdim.bazen anne diye çığlık atıyor gece.muhtemelen korkuyor.anneyi yanında istiyor o an.huzursuzsa diş çıkarıyorsa gece 5-6 kez bile kalktığımı bilirim.bazen 10dakika aralıklarla bile kalktığım,sersem gibi işe gittiğim oldu.yanımızda asla uyumuyor.illa yatağında olacak.ninniler söylüyorum.saçımı çekiyor,yoluyor.emerken uyuyor.ama bunlar da geçecek.öykü 2 yaş sendromu içinde şu an.herşeye kızıyor,kendi istediği gibi olsun istiyor.her daim anneyi istiyor.kıyamıyorum ben de ona:(
merhaba laçin, ben nur, oğlum çınarla olan deneyimlerimi paylaşmak istedim. çınar 9,5 aylık . onbeş günlükten beri kendi odasında ve kendi yatağında yatıyor. ilk birkaç ay iki saatte bir kalkıyordu ve emerek uyuyordu. hatta kendi yatağına korduğumda ağlamaya başlıyor ve sürekli kucağımda kalmak istiyordu. beş aylık olunca uyku eğitimi vermeye karar verdim. emzirdikten sonra yatağına koydum. hafif sesle ninni söyledim ve emzik verdim. daha önce emzik emmeyi kesinleikle reddetmişti. ilk birkaç gün uykuya dalması yarım saat falan sürüyordu. sonra beş dakikada uyumaya başladı. bu yönteme alıştıktan birkaç hafta sonra bir seyahata çıktık ve büyü bozuldu maalesef. hem emmek istiyordu hem de sallanmak. kendi evimize dönünce tekrar emerek uyumaya başladı. ama denediğim tüm yöntemler de işe yaramadı. onu yatağına bıraktığımda ayağa kalkıyor ve bağıra bağıra ağlıyordu. sakinleşmesi de epey zaman alıyordu. şimdi o uyumak istediği gibi uyuyor yani emerek. gece iki veya üç kez uyanıyor, emerek tekrar uykuya dalıyor. bütün gün benımle bereber ve gece de beni görmek istiyor diye düşünüyorum:)) bazı geceler saatte bir de kalktığı da oluyor. benim bu süreç sonunda öğrendiğim; oğlumu en iyi benim tanıdığım ve bebek bakımıyla ilgili herseyin kitaplara aynen uymasının mümkün olmadığı. onu yapmak istemediği bir şeye zorladığımda mutsuz ve hırçın oluyor. buyüzden galiba bi süre daha geceleri buluşmaya devam edeceğiz oğlumla:)) uzun bi yorum oldu. ben de oğluma kendim bakıyorum ve zorlandığım zamanlarda sizi takip etmek bana güç veriyor.. sevgiler
YanıtlaSilLaçin ,
YanıtlaSilönce kendimize bunu dert etmememiz bira akışına bırakmamız gerektiğini öğrendim.
bizim istediğimiz gibi olmuoyr malesef.Sonunda onların ıstedığı oluyor.tabi bunu kabul etme raddesine gelene kadar çocukda bız de perişan oluyoruz.üzülüyoruz.
gece ; defalarca kalkıyor
emmek istiyor ,
yanımda yatmak istiyor,uyanıp alkış yapıyor ,
aglıyor,
hemde kaç kez
artık alıştım ve nedeni rüyamı , açlık mı ,anne istegımı bılmıyorum bildiğim şeyu sabaha kadar aynı yöne yatmaktan sağ tarafım tutuluyor ve yat kalk yapmaktan serseme dönüyorum.hattaaaaa gecenın ılerleyen saatlerde sinirleniı yeter artık dediğim oluyor.
Oğlum , bende koluma yatıp sallanarak , annemde ayakta sallanarak uyuyor,babasında isterse uyuyor ıstemezse yuzune bile bakmıyor.
Tüm çocuklar birbirinden farklı ve onların mutlulugu ıçın bıraz dedıklerını yapmakta fayda oldugunu dusunuyorum.KEske benım ogleumda yatagına koysam bakınarak,oynayarak uyuya kalsa ama benımkıde böyle.sevgiler
ALLAH HEPİMİZE GÜÇ , KUVVET VE SABIR VERSİN.ONLAR YETERKİ SAĞLIKLI OLSUN
YanıtlaSilaynennnn,aynnennn,
YanıtlaSilgece kaç kez uyandıgını bılmıyorum ben artık.
emmek istiyor,
yanıma gelmek istiyor,
uyanıyor.uaynıyor.
uyutmak hele ayrı bir olay,
her şekilde ağlayarak uyuyor,koluma yatıp sallanarak uyuyor,ilerleyen günler ne getirecek bilmiyorum .
kimi kendi kendine uyuyormuş ama benim oğlum hiççç uyumadı kendi kendine
sevgili Laçin,benim kızım henüz 2 aylık,gündüzleri beşiğinde az sallanınca uyuyor,evimiz dubleks olduğundan beşik salonda alt katta,park yatağı üst katta yatak odamızda.gece uyuturken ayağımda sallıyorum.gece 2 kere uyanıyor,emerek uyuyor.senin yazdıkların ve yorumlar gözümü korkuttu:(ben de akışın bırakma yanlısıyım.bebek bakımında her bebekiçin aynı şeyleri söylemek,uygulamak zor.herkese kolaylıklar diliyorum..sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBenim de 8 aylık bir kızım var;ilk 3 ay gaz sancısından her akşam 6-7 saat kabus gibi geçti sonra gaz bitti emerek uyumaya alıştı.Doğduğundan beri her2,5-3 saatte bir emmek için uyandı.Sonra 5 aylıkken Türkiye'ye (yurtdışında yaşıyoruz)annemlere gittik ve bütün düzen bozuldu.Bazen yanına uzanınca severken uyudu,bazen memede,bazen de battaniye de salladık.Sonra diş çıkarmaya başladı ve hem gece hem gündüz yarım saatten fazla uyumadı 1 ay kadar,ben de kızım da tükendik.Şimdi de aynı senin gibi gece de 2 ya da 3 kere uyanıyor bazen emiyor bazen sadece meme ağzındayken öylece uyuyakalıyor.Tracy Hogg bize de uymadı,Nil'in verdiği tepkilerin birebir aynısını verdi.Şimdi uykusu gelince vaktini geçirmeden(çünkü biz sakinleştirip uykuya hazırlamazsak oynamaya devam etmek istiyor,uyku diye deliriyor ama uykusu iyice başına vurup hiperaktifleşiyor ve uyuması imkansız hale geliyor,ağlama krizlerine giriyor)sakince ninni söyleyip ayakta sallayarak,bazen kucağımızda hafifçe sallanarak uyuyor.Sallama taraftarı değildim ama şimdi yapıyorum.Aslında bebekler nasıl mutlu oluyorlarsa ona göre bizi yönlendiriyorlar.Bizleri annelerimiz kitaplara göre mi büyüttü!Annelik içgüdüleriyle ne gerektiğini bildiler.Yeni doğum yaptığımda çok bilmiişlik yapıyordum anneme ama şimdi "en iyisini annem bilir" diyorum valla...
.
benim kızım 2 yaşına girecek bir ay sonra hala bizimle yatıyor çok denedik yatağında yatırmayı. gece beşiğinde uyanınca hiç susmadan en az bi saat ağlıyor ben dayanamıyorum herşeyi ona bıraktım o ne zaman isterse o zaman ayrılsın. öğle uyku saatine bile zorlamıyorum kendi ne zaman uyumak isterse o zaman uyutuyorum çünkü ben istediğim kadar saat ayarlıyım o ağlayarak uyuyor bende uyuttuktan sonra pişman oluyorum niye böyle yaptım diye..yani benim kızım kendi kararlarını kedisi veriyor ne yapalım alıştık biz bu duruma çünkü o böyle çok mutlu...
YanıtlaSilMemede uykuya dalmasına izin vermemek gerekirmiş.
YanıtlaSilsevgılı Muzeyyen hanım
YanıtlaSilben yatınca onlarıda yatırdım sozunuze dehsete dustum...
O saate kadar uyumamıs cocuklar sızce kendı uyku duzenlerını ayarlamış mı oluyor?
Onların duzenden anlaması bu da... sızın bunun bır duzen olmadıgını anlamamanıza şaşırdım...
merhaba sizi severek takip ediyorumm.benimde 32 aylık bir oglum onu dogar dogmaz yatagına koydum yatagında uyumaya alıştı fakat bundan 4 ay önce hastalandı eşimde yanımızda yatıralım dedi bir kaç gün o gün bu gündür sürekli yanımızda yatıyor artık şim yatagı terk etti:)) nasıl alıştırıcam bilmiyorum çok yöntem denedim ama işe yaramadı:(((
YanıtlaSilnil 5 ayliktan beri ne emzik aliyor ne de biberon, suyu da bardakla iciyor.
YanıtlaSilbir de emmeyi aciktigi veya susadigi icin yapmiyor kalktiginda sadece ozluyor bence.
o istedigi zamana kadar boyle olacak sanirim.
3. oglum 22 aylik . dogumundan bir yasina kadar besigine uyanikken koydum , kendi kendine uyudu . bir yasindan sonra besiginde yine uyudu ama , yataga koyunca ayaga kalkmaya basladi . sonra aksam uykuya dalmadan yaninda beklememi talep etti . ben de o nasil isterse oyle davrandim . pispislanmak mi istedi , pispisladim . emmek mi istedi , emzirdim . sonra besikten kacmayi kesfetti :)) bu aralar kesintisiz benimle yatiyor . oglen uykulari da dahil :)
YanıtlaSilbence iki yasina kadar uyku duzeninde tek bir yonteme sadik kalinamiyor . uykuya dalma seklini bebek kendi kendine degistiriyor . bence bizler de bebeklerimize kulak vermeliyiz :) bebeklerle inatlasmak sinir harbinden baska bir ise yaramiyor . bebek annesi ile yatmaktan memmunsa , oyle yatsin :)
bir de , geceleri oglum uyaninca benden once babasi kosuyor :p babasini goren minik basiyor cigligi ( esim buna cok icerliyor :p ) :))
benim uc cocuk tecrubemden anladigim kadariyla , bebegin dogumundan itibaren iki yil kesintisiz uykuyu unut ! :))
Laçin Hanım merhaba,
YanıtlaSilYukarıdaki yorumların hepsini okuyamadım maalesef. Benim haftaya 2.doğumgününü kutlayacağımız bir oğlum var ve bu Eylül'e kadar evimizde çok büyük bir uyku problemi vardı.
Oğlum hiçbir zaman emzik istemedi ve benimle yatmayı da sevmedi. 9 aydan sonra emmediği için o opsiyonumuz bile yoktu ve inanın emzirebilseydim saatlerce yapardım çünkü biz saatlerce 12 kilo bebeği kucağımızda yürüyerek saalıyorduk. En son bu yaz ancak parkta kucakta sallanmak suretiyle uyumaya başlayınca bu gidişe bir dur dedim ve Hülya Hanım'ın blogunda okuduğum Aysun Bal'a başvurdum.
Ben hiçbir zaman ağlatma yöntemine başvurmamıştım, bunun çok yaralayıcı olduğunu düşündüm hep, yatır kaldır da bize uymadı hiç.
Aysun Hanım'ın tavsiyeleri ve açıklamalarıyla, yaklaşaık 4 günde, kucakta sallamadan, kendi yatağında uyutmayı başardık. Benim oğlum sizinkinden epey büyüktü, anlayışı daha yüksekti dolayısıyla, ancak geçenlerde 7 aylık geçe 1'den önce uyumayan bir bebeğe de kolayca yardımcı olabildi.
Uzun uzun burda anlatmak istemiyorum, ama bütün kalbimle tavsiye edebilirim. Biz bir kere gittik, 2 saat görüştük, sonra o hafta evlenecek olmasına rağmen hergün telefonda görüştük, ve de çok yardımcı oldu.
Konuyla ilgili çok uzun yazılarıma http://www.kitapcianne.com sayfamdan ulaşabilirsiniz, maille telefonunu da verebilirim.
Kolay gelsin,
Canan
laçincim eren de 7. ayın sonuna kadar böyleydi. sonra emmeyi bırakında nuk'un damla akıtmayan biberonlarından aldım. o biberonla sadece çektikçe geldiği için bireliyle bile tutup, uyumaya devam edip, beslenebiliyordu. Halen de bu şekilde gece 2 defa kalktığında sütünü verip yatıyorum ve inanılmaz kolaylık oluyor. Ben bir gece denedim ve inanılmaz şekilde işe yaradı. sevgiler sibel
YanıtlaSilmerhaba..inanın okudukça kızımı anlattığınızı düşündüm.gerçi şu an 9.ay içinde kızım..Nil'den küçük..Açıkçası ben şimdiye kadar kitap metotlarını okudum ama hiçbirini istikrarla denemedim.çünkü aşırı yıpratacağını farkındayım..
YanıtlaSil-İlk doğdugunda sarılığımız tam 1 ay sürdü, o yüzden zaten memeye yapışık yaşıyorduk, öyle uymaya alıştı.
-Tam 50.gün gaz belası başladı.Kolik sancıları, saatleri belli, o zaman da sadece kucakta, bacakları karnına doğru çekilmiş, ve yukarı aşağı, düşey salınım şeklinde sallarsak,yürüsek susuyordu ve uyuyordu. bu baya uzun süre gitti.Ne beşikte sallamak iyi geliyordu en de yüzükoyun yatmak. Katılıyordu sık sık.Artık çocuk nefes alamayacak fobisi başlamıştı bizde.
-sonra kollarda mecal kalmayınca yer tipi anakucağına geçtik.uyku saati geldi mi onda 5 dk sallasak gidiyordu.
-Ona da sığmamaya ve uykusunda sağa sola dönme ve yan yatma isteği başladığı için mecburen şimdi ayakta sallıyoruz. Emerek de uyumuyor aten artık.
Gerçi ben çalışan bir anneyim, yarım gün çalışıyorum süt izninden dolayı, emerek uyusa zaten bakıcısı uyutamaz.
*Yatır-Kaldır denemek üzere, yatağına koyduğum an bir kere ayağa kalkıyor. Yatır, saniyesinden tekrar ayakta..tekrar tekrar..Sinirleniyor bir süre sonra..Almasan histerik ağlama krizi başlıyor ve kucağa alsam bile sakinleşmiyor bu sefer..Bağıra bağıra kıyamet kopuyor..Harap ediyor kendini...KimWest de işe yaramaz bizde..Yatakta ayakta dikilen bir çocuğun yanında sandalyede otursan ne yazar gibime geliyor...Kendi başına da inemiyor daha :)
*Gece uyanıyor, ama kesinlikle bir alışkanlık saatiş yok...Bazen uykudan 1-2 saat sonra bazen 4-5. GEce zaten ben onun sesini telsizden duyduğumda çoktan yatağın kenarına dikilmiş oluyor. Yanına gidince de zaten kucağıma alırken daha ağzını açıyor :) yani bizimde gece uymamız için emmesi şart, ancak bazen daha yatalı 1-2 saat olmuşsa babası gidip pışpışlıyor kucakta veya sallıyor, tekrar uyutuyoruz emzirmiyorum ama 3-4 saat geçmişse yatalı emziriyorum mutlaka..
Bazı geceler 1-2 kez uyanırken bazı geceler kabus 6-7 oluyor..Artık sanki o zamanlar ayda bir kereye denk geliyor ve ben büyüme ataklarından şüpheleniyorum..
Ama şu gerçek çok doğru, ne kadar erken yatarsa o kadar geç uyanıyor çocuklar..:kızım günde 3 kez uyuduğu için (son uyku akşam 5-6 arası en geç) akşam 8-8,30 arası yatıyordu. Geçen gün mesela öğlen uykusunu geç yaptı, 3.uykuyu uyumadı, 19:30 da uymuştu akşam, sonuç: bir kere uyuyarak sabah 07:30..ama tabi bu durum çok nadir oluyor belirteyim..:))
Bazen çok kafaya takıyorum, mutlaka öğrenmeli diyorum, bazen de akışına bırakarak hem onu hem kendimi mutlu etmek istiyorum ne yalan söyleyeyim..ağlamasına çok dayanamıyorum..
doktorumuz bile bize 9. aya kadar yapabilirseniz yapın. Ağlamasına bir ölçüden dayanmanız gerekir ama mutlaka demişti.
Hatta Türkler ve İtalyanlar bu işi pek beceremiyorlar, onlar da bizim gibi, bu uyutma işini en iyi kuzey ülkeleri yapıyor demişti :)
Velhası-ı kelam, ben de tecrüesi anne olarak, henüz doğum yapmamış arkadaşlarıma hep söylüyorum aylardır, sen ne öğretmeye çalışırsan çalış ,onlar kendi düzenlerini,alışkanlıklarını ve kurallarını istedikleri gibi oluşturuyorlar..
Hele şu 2011 modeller çok çok fena..
İyi günler.
25 aylık bir kızım var ve doğduğundan bu yana hiç bir yöntemi uygulayamadım. Yöntemsiz büyütmeye karar verdiğimde çok daha rahat ettim. Hala yöntemsiz, içimden geldiğince davranıyorum, çünkü yemek yedirmede de uyutmada da ve tuvalet eğitiminde de yöntem uygulayacağım diye yaptığım fazla baskı bana inat ve ters tepki olarak dönüyor, olay kabusa doğru gidiyor. Anladım ki yeni dönem bebekler kendi yöntemleri ile doğuyor ve yöntemlerini bizlere öğretiyorlar :) Tabii ki de kuralsız değilim ama artık yöntemleri bıraktım.
YanıtlaSilkızlar emzirmekle bir alakası olmadığını düşünüyorum....benim oğlum 9 aylık geçen hafta kendiliğinden emmeyi bıraktı. gece göğsümden ayrılmayan bebek emzirmeye çalıştığım an sinir krizi geçiriyordu.
YanıtlaSil1 haftadır gece uyandığında şişe maması veriyorum fakat şimdi dahada sık uyanıyor yani keşke emmeye devam etseymiş. o zamanda gece 2-3 defa uyanıyordu ama şimdi her saat başı ayaktayım.
şunuda belirteyim hamza doğduğundan beri 1 gece kesintisiz uyumadı. yani 9 aydır bende kesintisiz uyumayı unuttum. çok ağır kolik geçirdik ilk 4 ay sonrada sürekli şehir değiştirdiğimiz için (eşim futbolcu olduğu için sürekli annemler/bursa, eşimin ailesi/sakarya ve oynadığı şehir/kayseri arasında mekik dokuyoruz) bebekte çok etkilendi. tam bir yere alışıyor hooop yine şehir değiştiriyoruz. buda uykusunu iyice bozdu.
1 hafta sonra yine kayseride eşimle yanlız kalcaz ne yapacağımı bilmiyorum. her sabah idmanı olduğu için gece onu başka odaya yolluyorum bari o uyusun diye, fakat bu sefer ben kafayı yemek üzere oluyorum bütün gün sinirli ve gergin oluyorum.
Allahım hepimize yardım etsin...yorumları okuyunca biraz olsun rahatladım tek çeken ben değilmişim:)
http://twinsetters.blogspot.com
Sevgili Laçin,
YanıtlaSilO yöntem, bu yöntem evet değerlendirilmeli. Ancak her çocuk-hamilelik kendine has gelişir büyür. Bir annenin 2 çocuğu farklı hamileliklerle farklı büyüyor.
En önemlisi bebeklerin ilk 2 yıl temel güven duygusunun doyurulması bence. Bu da en çok dokunularak ve anne sütü/emmeihtiyacının doyurulması ile giderilirmiş. O yüzden sen bebeğini istediği zaman emzir, kokuna doysun. Çünkü bir daha Nil bu yaşında olmayacak, bundan 1 sene sonra da senin emzirme gibi bir düzenin. Bence çocuklar bebekliklerini doya doya yaşamalılar. Bir daha geri gelmeyecek bu anın tadı çıkartılmalı diye düşünüyorum.
Merhaba Lacin! Evet oglum Eymen tam da Nil gibi bir çocuk :) Şu anda tam 19 aylık, ama hala gece uyandığında emerek uykuya dönüyor. Bazı geceler 1-2 kez, ama çoğunlukla çok kez kalkıyor, sizde de böyle olabilir diş sıkıntılarında, endişeye mahal yok :) Gündüz evde olmadığım için gece bu kadar çok kalkmasını normal karşılıyorum, biberon da almıyor, üstelik de son bir kaç aydır köpek dişleri çok zorlayarak tek tek çıkıyor. 2 yaşına kadar anne sütü almasını istediğimden sütü keserek uzun deliksiz uyku sağlar mıyız bunu denemeyi bir kaç ay daha erteledim kafamda. Şu anda emmek onu mutlu ediyorsa ne ala. Zaten ağlatarak uyutmak ne bana ne de ona göre... Gece babası alırsa gerçekten de tepkisi çok kötü oluyor, çok üzülüyor. Bana geceleri kalkmak artık zor gelmiyor neredeyse, alıştım epeyce. :) Sana ve tüm diğer arkadaşlara da kolaylıklar dilerim. :)
YanıtlaSilSümeyye hanıma ve diğer annelere paylaşımlara için çok teşekkürler. Sevgili laçin sana da çok teşekkürler. Bebeğimiz için bir çok şey öğrendik yine...
YanıtlaSilSelamlar,
YanıtlaSil14 aylık oğlum var... 13 aylık olana kadar en uzun kesintisiz uykum 2 saatti. HAtta o kadar kötüydü ki, 2 saat uyuduğumda, kendimi şanslı hissediyordum. Yatağında asla uyumuyordu. Pusette ya da yanımda uyuyordu. Sonra emmeyi kestim. Çok düşkündü, çok zorlanacağımı sandım ama süt içmeye bayıldı. tabi gögüsten gelmediği kadar bol gelmesi hosuna gitmistir.
Simdi gece pusetinde kendi sutunu iciyor. Biraz gezdiriyorum. Gece 3-4 gibi uyanıp yanımıza gelmek istiyor. Alıyoruz. Sabaha kadar kesintisiz uyuyor. Bazen uyanııp sut istiyor. Verir vermez uykuya dalıyor. Hayal gibi...
Evet, yatagında kendi uyumuyor ve evet yanımıza alıyoruz. Cok da keyif alıyoruz eşimle... Zaten bunca aylık uykusuzluk sonunda, bir yontem deneyecek hal kalmadı bizde. Uyuyor diye mutluyuz, nerede olursa olsun...
Yeni evliyim, bebeğim yok, bu yorumları okudum, yemin ederim neredeyse bebek fikrinden tamamen soğudum:S Allah tüm annelerin yardımcısı olsun ama bu iş sanırım eş dostun bebeğine iki agu gugu yapmaya benzemiyor, deli bir sabır istiyor ve hiiiiiiiç bana göre değil!:) Tüm annelere sevgiler ve kolaylıklar!
YanıtlaSilmerabalar tum yorumlari okudum. yuzdeye vursak %90 gibi uyku problemi var cocuklarda galiba. bu konu ile ilgili yazi yazdigin cok tesekkurler lacin. cok onemli bir problem bu bebeklerde. benim oglum 10 gun sonra 1 yasina basacak insallah. bizdede uyku sorunu var. benim isime baslamam gerekiyor bu arada. profesyonel yardim almayi dusunuyorum. yani uyku koclarindan bahsediliyor. bu konuda ne dusunuyorsun ya da fikri olan var mi?
YanıtlaSilAslı
YanıtlaSilAnne doğulmuyor, ama olunuyor. Sabrı Allah'tan
Merhaba sizi severek takip ediyorum, Allah Nil i nazarlardan korusun.Ben henüz bekar biri olarak tavsiye veremeyeceğim ama bugece rüyamda sizi ve Nil'i gördüm onu anlatacağım.Anne kız bize gelmişsiniz, Nil uyuya kalıyor sonra benim yatağıma yatırıyoruz :) Çok içime dert oldu sanırım uyku problemi :) İnş düzene girer, iyi günler, yeni yaşınızı da şimdiden kutluyorum.
YanıtlaSilBiliyormusun okurken yok artık dedim tek tek tüm anlattıkların mı yaşanır hatta böyle postum var ancak yayımlamamdan bile ...biberon veya emme ...biberonla besleniyor benim
YanıtlaSilKuzum ancak 4-5 aylıkken 3 saatte bir kalkarken 6 dan sonra ne düzen kaldı ne bisi tracy veya kim w. Hiç farketmedi aglayarak yorgunluktan uyuya kalınca aglayarak uyandı ve mutsuz huysuz gezdi , yatağında biberonla besleyip çıkınca dönüp uyuyan kuzum simdi caki gibi ayağa kalkıyor bogurerek ağlıyor ve kusuyor ;(( aglatmiyoruzz psikolojisi icin ancak uyku dönemleri tam kabus oldu bizim icinde ...aksam uykularına bile zor yatar oldu yatıyor yarım saat sonra bir çığlık ayağa kalkmış bizi bekliyor ...sanırım biz gece uykusuna hasret kalacağız ;(( sevgiler
merhaba laçin, benim kızım 14 aylık ve doğduğu gün de dahil olmak üzere kolay uykuya dalan bir bebek olmadı. emzik almadı. uykuya dalmak için hala emmek istiyor. kızım 7 aylıkken, doktorumuz "ağlatarak uyutmayı deneyin, emerek uymaya alıştırmışsınız. " dedi, çok şaşırmıştım. nasıl olur ki, küçücük bebeği niye bile bile ağlatalım, diye düşündük fakat bir süre sonra gece uykularımız saat başı uyanmalara dönünce, denedik. gece yapamadık bunu tabi, komşulara ses fazla gitiği için. gündüz uykusunda denedim 2 defa. her iki denemede de yaklaşık 1 saat ağladı, neredeyse katılarak ağladı yavrum. uykusu gelmek yerine daha hırçınlaşmıştı, inatlaşmıştı. gözümün içine, "anne, beni neden kucağına almıyorsun? diye ağlıyordu sanki. "ne yapıyorsun sen?" dedim kendime, vazgeçtik ağlatma yönteminden.
YanıtlaSilaralıksız 4-5 saat uyumak nedir bilmemek, her saat başı guguklu saat gibi uyanmak çok zor. yine de bebeğimin huzursuz olmasından daha zor değil. bugünlerde hala emmek istiyor uyku öncesinde de.
Merhaba bebeğiniz şu an nasıl uyuyor? Düzeldiyse bu nasıl ve hangi ayda oldu acaba?
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilSu an sizinle ayni sorunlari yasiyorum. Acaba bu zorlu surec ne zaman ve nasil sonlanacak?