Bir süredir istek pazartesilere ara vermiştim. Bunun sebebi de istek gelmemesiydi. (Bundan sonraki haftalardaki istek pazartesileri yine gelen istekler üzerine yapacağım.)Melusina Elbise' yle birlikte fırfır isteği geldi.
Fırfırlar üç türlü yapılabilir :
1. Düz ipte kesilen parçalardan : Bu yöntem en az hacimli olanıdır. Düz iplik yönünde istenilen ende şeritler kesilir. Bu şeritlerin boyu ise eklenecek yerin en az 2 katı boyunda olmalıdır. Örneğin etek ucuna eklenecekse, etek genişliğinin iki katı kadar uzunlukta şeritler kesilmelidir. Bu şeritler büzülerek eklenir.
2. Verev parçalardan : Bu yöntemle yapılan fırfırlar düz ipte kesilenlerden daha hacimli dururlar. Dikişi aynıdır.
3. Dairesel Fırfır : Bu tarz fırfırlar volan da denilen şekilde çok daha hacimli bir görünüm verir.
Kalıp için öncelikle bir çember çizerek işe başladım. Çemberin yarıçapı "2∏r=çevre" formülünden bulunur. Çevre değeri eklenecek yerin ölçüsüdür. Melusina elbisede ben omuzdan bele kadar olan mesafeyi çevre değeri olarak aldım. Bu şekilde bir r yani yarıçap değeri buldum.
r yarıçapında bir çember çizdim. Bu çember (b) dikilecek olan kısım olacak. Bir de bunun dışına (r+a) yarıçapında bir çember daha çizdim. a ise fırfırın olmasını istediğiniz en, ben bunu 10-12 cm arasında kullanıyorum. Bir de kalıba kesik atınca kalıbımı oluşturmuş oldum.
Dikiş payı vererek kumaşı kestim ve dış (büyük) çemberin etrafını overlokla döndüm. [bastırabilir, düz dikişle kıvırabilir veya zigzag da çekebilirsiniz.] Sonra iç çemberi yani b yi gövdeye büzerek ekledim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Blogumda durmasını istemediğim eleştiriyi aşan yorumları onaylamıyorum.
lacheenorg@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.